Uganda – Queen Elizabeth National Park

Wat eens een van de rijkste parken van Oost Afrika was, in termen van dieren,
Queen Elizabeth N.P. was voor de burgeroorlog een zeer beroemd park, befaamd om de hoeveelheid dieren. In deze burgeroorlog ten tijde van Idi Amin, zijn er grote aantallen dieren afgeslacht. In de laatste jaren herstelt Queen Elizabeth N.P. zich weer enigszins van deze tragedie. Queen Elizabeth N.P. heeft een oppervlakte van 2000 vierkante km. en bestaat uit cactussen, savanne, bossen, rivieren en meren.
Het ligt ten zuiden van de Ruwenzori Mountains en ten oosten van Lake Edward.

Naast de “gewone” autosafari kunnen bezoekers hier ook een wandelsafari en een boottrip maken over het Kazinga Channel. Het Kazinga Channel verbindt Lake Edward met Lake George waar talloze hippo’s en een grote variëteit aan vogels waaronder pelikanen, visarenden, ijsvogels en ooievaars te zien zijn. Soms zijn er zelfs olifanten, krokodillen en leeuwen te zien tijdens de boottrip.

De Kobs Mating Grounds (Kobs paargebied) in noordelijke deel is ook populair bij de bezoekers. Honderden Oeganda Kobs kunnen hier worden gezien. De Kob is een antilope die veel op de Impala lijkt, niet alleen qua uiterlijk maar ook qua sociaal gedrag. Mannetjes verdedigen hun harem van ongeveer 20 vrouwtjes tegen jongere tegenstanders. Toeristen kunnen ook het “Krater Gebied” bekijken waar diverse kraters al dan niet gevuld met water een bijzonder landschap van kratermeren vormen.

Wandel safari’s kunne in de buurt van de Chambura Gorge gemaakt worden om de zwarte en witte colobus aap, de roodstaart aap en chimpansees te zien. Bovendien kan men in Ishasha, in het zuidelijk deel de bomenklimmende leeuwen bekijken, waarvan bekent is dat dit verschijnsel alleen in Lake Manyara N.P. in Tanzania voorkomt. Verder zijn er dieren als de buffel, topi, olifant, Oeganda Kob en hippo te vinden.

Een ander interessante trip is de boottrip naar Isanga Island om de chimpansees te bekijken.