Uganda – Murchison Falls National Park

Murchison Falls National Park is het grootste park van Oeganda. Het park is een topattractie geweest in de jaren 50 en 60 toen er heel veel toeristen waren. Helaas heeft het park en zijn dieren een zware tijd gehad. Nu is het weer op de goede weg.
Grote aantallen dieren als buffels, Rothschild giraffen en olifanten zijn doodgeschoten tijdens de burgeroorlog. De Nijl stroomt midden door het park en de vegetatie verandert van savanne in het noord westelijk del naar dicht tropisch regenwoud in het zuid westen. Bezoekers kunnen in Murchison Falls N.P. primaten zien als de chimpansee in het regenwoud en antilopen, buffels, Rothschild giraffen en olifanten langs de rivieren. Bezoekers verzamelen zich vaak in de richting van het Buligi Circuit, een schiereiland tussen de Victoria en de Albert Nijl welke de hoogste concentratie wildlife heeft en een weelderige vegetatie. Vogelliefhebbers zijn hier in een paradijs, de grote variëteit aan vogels die hier gezien kan worden is ongekend.
De kleine malachiet ijsvogel, bijeneters, Afrikaanse visarend en diverse soorten ooievaars die aan de waterkant te vinden zijn, vormen slechts een kleine selectie.

Het hoogtepunt van dit 3840 vierkante km. grote park vormt zonder twijfel de Murchison Falls waar de Nijl door een 7 meter breed gat in de rotsen 40 meter naar beneden stort. Waarschijnlijk is deze waterstroom de meest krachtige stortzee ter wereld. Bezoekers kunnen dit spektakel zien vanaf een pad dat naar boven aan de waterval tot aan beneden loopt. De echte avonturiers nemen een bad in de Nijl in een klein gebied boven de waterval. Tijdens de hoogtij jaren van het toerisme waren bootsafari’s over de Nijl een topattractie. De Paraa Lodge, op de noord oever van de Nijl bij Paraa, was een drukbezochte plaats met 150 bedden. Vandaag de dag is het toeristen aantal flink achteruit gegaan en vallen sommige boten langs de rivieroever bijna uit elkaar. Desondanks blijft een boottrip een memorabele ervaring, als de kapitein zijn boot van oever naar oever stuurt om de gasten de honderden hippo’s, krokodillen, olifanten, giraffen en buffels te laten horen en zien. Samen met de onbeschrijflijke diversiteit aan vogels in het park, vormt Murchison Falls een “must”
voor mensen die een bezoek aan Oeganda brengen.