Uganda – Mgahinga Gorilla National Park

Het kleinste park van Oeganda, met een oppervlakte van slechts 34 km., ligt in het meest zuidwestelijke punt van het land, op het drielanden punt met Congo en Rwanda, 510 km. van Kampala. Mgahinga Gorilla N.P. bevindt zich in het tropisch regenwoud.

Mgahinga is het tweede park in Oeganda waar de berggorilla’s bezocht kunnen in het enige leefgebied ter wereld, de hellingen van de Virunga Mountains. Toegang tot de gorilla’s wordt streng gecontroleerd. Groepen van slechts zes personen worden begeleidt door een jachtopziener en een spoorzoeker. Omdat Mgahinga Gorilla N.P. een klein park is de kans op een ontmoeting met de gorilla’s veel groter dan in Bwindi.

Vanwege de grote belangstelling om de gorilla’s te bezichtigen moet er (vaak maanden) vooruit geboekt worden. Andere dieren in het park zijn onder andere olifant, luipaard, aardvarken, jackhals en vele vogelsoorten.

Drie uitgestorven vulkanen rijzen er op vanuit het park, Mount Muhavura, Mount Gahinga en Mount Sabinyo. The top van de Muhavura heeft een klein kratermeer en is het hoogste punt van het park met 4.127 meter.