Tanzania – Serengeti National Park

Met een oppervlakte van 14.763 vierkante km., net zo groot als Noord Ierland, is het wereldberoemde Serengeti NP, het oudste park van Tanzania en een van de laatste grote toevluchtsoorden van wilde dieren. Het park grenst aan het Masai Mara Game Reserve in Kenia en loopt in het westen door tot aan Lake Victoria. Het park dankt zijn naam aan het Maasai woord Siringet wat eindeloze vlakte betekent.

De vegetatie van het park varieert van lang en kort gras in het zuiden tot acacia savanne in het centrum en bebost grasland rond de zijrivieren van de Grumenti en Mara rivier in het park. De westelijke ingang is een bebost hoogland met uitgestrekte vlaktes die doorlopen tot aan Lake Victoria. In de vroege ochtend en tijdens het schemeren van de avond is het landschap van de Serengeti onbeschrijflijk mooi.

Het Serengeti ecosysteem ondersteunt een van de laatste grote concentraties vlakte wild in Afrika waaronder meer dan drie miljoen grote zoogdieren. Het is een beschermd gebied van naar schatting 4 miljoen verschillende dieren en vogels. De dieren zwerven vrij door het park en tijdens de spectaculaire migraties verplaatsen grote kuddes dieren zich op zoek naar groener grasland (4.000 ton gras per dag) en water. De jaarlijkse migratie naar Kenia van de 1,5 miljoen gnoes en honderd duizenden zebra’s en gazellen start aan het eind van het regenseizoen, meestal in mei. De Grote Migratie is het grootste adembenemende gebeurtenis in het dierenrijk welke bij de mens bekend is, alleen de eigen ogen kunnen dit beschrijven. Als de droogte toeneemt, gaan de kuddes westwaarts, een groep naar het Noorden ( Lake Victoria waar altijd water is) en de ander naar de noordelijke rivieren en de Mara rivier. Het migratie instinct is zo sterk dat er dieren sterven als zij vanaf de kant de kolkende rivieren induiken tussen de hongerige krokodillen. De overlevenden grazen in Maasai Mara National Reserve tot het gras op is waarna de kudde richting het zuiden gaat langs het oostelijke en laatste deel van de migratie route.

Voor de grote exodus zijn de kuddes een spektakel, die in grote getale met de zwakke en kreupele dieren achteraan de processie, gevolgd worden door de schijnbaar kalme waakzame roofdieren zoals de leeuwen (volwassen mannetjes hebben in de Serengeti hun karakteristieke zwarte manen), cheeta’s, wilde honden en de gevlekte hyena’s.

De migratie valt samen met het paarseizoen waardoor er gevechten tussen mannetjes onderling ontstaan.

De beste maande om Serengeti te bezoeken zijn december tot en met februari en mei tot juli.