Tanzania – Ngorongororo Conservation Area

Dit grote beschermde natuurgebied strekt zich uit van Lake Natron ( de broedplaats van Oost Afrikaanse flamingo’s) in het noorden, Lake Eyasi in het zuiden en Lake Manyara in het oosten. Het gebied omvat de vulkaan Ol Doinyo Lengai (wat “berg van God” betekent in Maa, de taal van de Maasai), waarvan de laatste uitbarsting was in 1983, de Olduvai Gorge (zie hoofdstuk Olduvai Gorge en de Ngorongoro krater, de grootste droge krater ter wereld waarvan de rand nog volledig intact is.
Het krater wordt omschreven als een van de natuurlijke wonderen in de wereld. Acht miljoen jaar geleden was de Ngorongoro krater een actieve vulkaan die hoger was dan de Kilimanjaro.. De vulkaan “stierf” en vormde de krater die 610 m. diep is, 20 km. in doorsnede en een oppervlakte heeft van 311 vierkante km. De totale oppervlakte van het Ngorongoro Conservation Area bedraagt 8200 vierkante km.

De krater, ook wel de “Tuin van eden” genoemd, is het thuis van vele soorten wilde dieren en vogels. Met uitzondering van de impala en de topi (vanwege de zware competitie met de gnoes) en de giraffe (vanwege het tekort aan voedsel op boomhoogte), leeft hier bijna elk Afrikaans zoogdier, zelfs de met uitsterving bedreigde zwarte neushoorn. De krater heeft de dichtste populatie roofdieren in Afrika. Vreemd is dat er in de krater veel mannetjes olifanten zijn. Het vogelleven is veelal seizoensgebonden en wordt ook beïnvloedt door de hoeveelheid zout in het zoute water van Lake Magadi in de krater, waardoor het meer veelal een witte aanblik krijgt.

1.    In de noordelijke afgelegen gebieden van het Ngorongoro Conservation Area zijn de Olmoti en Empaakai kraters, Lake Natron en Ol Doinyo Lengai.

2.    De mysterieuze Engaruka ruines, de overblijfselen van een gevormde stad en een complex irrigatiesysteem, liggen aan de oostkant van de Empakaai krater. Waar de oorsprong ligt van deze ruines is een raadsel omdat er geen traditie is in dit deel van Afrika in het bouwen met stenen.

3.    Het uitzicht van de rand van de krater is onbeschrijflijk. Op de bodem van de krater is grasland, moerassen, meren, rivieren, bos en bergen. In een 4-wheel drive auto is het toegestaan af te dalen in de krater onder begeleiding van een gids.

4.    Het is de Maasai toegestaan hun kuddes (Maasai geloven dat alle koeien in de wereld aan hun toebehoren) te laten drinken in het permanente meer. De Maasai zijn een nomadisch volk en trekken met hun kuddes in en uit de vruchtbare krater.