Tanzania – Mikumi National Park

Mikumi N.P. ligt langs de hoofdweg van Dar es Salaam naar Mbeya aan de noordkant van het Selous Game Reserve en ligt op 283 km. van Dar es Salaam.
Het park is een belangrijk centrum voor studenten ecologie en natuurbehoud en is opgezet het leefmilieu van de dieren aldaar te beschermen.

Grote delen van de oostoever van de rivier Mkata zijn na de regentijd overstroomd.
Het overstromingsgebied van de Mkata is samen met de aangrenzende Uluguru Mountains de hoofdattractie van Mikumi N.P. Mikumi betekend borassuspalmen in Swahili. Er is een landingsbaan voor vliegtuigen en het is het thuis van onder andere de buffel, zebra, giraffe, leeuw, wilde hond, python, nijlvaraan, hartebeest, gnoe, olifant (deze olifanten zijn graseters en beschadigen geen bomen), nijlpaard, impala, wrattenzwijn, eland en antilope. Van de vele vogelsoorten noemen we de hamerkopvogel, zadelbekooievaar en kleine gekuifde ijsvogel. De vegetatie bestaat uit bosland, grasland en moeras. Naast de Mkata waterpoel is er nog de Chamgore waterpoel wat een geliefde drinkplaats is voor de dieren en een hippopool.

1.    Het is warm in Mikumi maar zelden echt heet, een verblijf tijdens de regentijd in april en mei is niet aan te raden.

2.    Mikumi is een niet druk bezocht maar bijzonder veelzijdig park met veel mogelijkheden.