Tanzania – Kilimanjaro National Park

Toen Johann Rebman meldde dat hij ter hoogte van de evenaar een met sneeuw bedekte berg had gezien, werd er door de British Geographical Society hard gelachen!

Kilimanjaro is de hoogste berg in Afrika en de Kibo top ligt op 5895 meter, 3 graden ten zuiden van de evenaar. De berg, een slapende vulkaan, heeft 3 hoofdtoppen, Kibo, Mawezi op 5149 m. en Shira op 3962 m. welke omringd worden door bergwouden met een verbazingwekende flora en fauna. Het omgeving rond de berg is beschermd gebied. De 756 vierkante km. die boven de 2700 metergrens liggen vormen het Kilimanjaro National Park, terwijl de lagere hellingen die vijf vegetatiezones bevatten worden beschermd als zijnde bosreservaten.

De Kibo top is onder begeleiding van een gids relatief eenvoudig te bereiken. Er zijn diverse routes, de Machame route welke veelal als de mooiste route wordt beschouwd, de Umbwe route die relatief kort en steil is en vaak als terugweg genomen wordt, de Mweka route is de kortste en meest steile route maar verreweg het meest populair is de Marangu route, ook wel Coca Cola route genoemd, omdat deze het eenvoudigst is.

De Kilimanjaro heeft een grote aantrekkingskracht op toeristen en onderzoekers uit de hele wereld. Een bezoek aan het noorden van Tanzania is niet compleet zonder een blik van de Kilimanjaro. Het is de top ter wereld welke op dergelijke hoogte eenvoudig te beklimmen is zonder enige ervaring in het klimmen. De berg kan 12 maanden per jaar beklommen worden ofschoon het wel vaak nat is in het regenwoudgebied in het regenseizoen van maart tot en met mei. De jongste die Kilimanjaro heeft beklommen was 11 jaar oud en de oudste was 74 jaar oud.

Het beklimmen van de Kilimanjaro is heel populair, vaak is de berg dan ook “volgeboekt”. Voor uit boeken is dan ook vaak noodzakelijk gebleken.

De hoofdattractie is naast de Shira, Mawezi en Kibo, de verandering van savanne in bos naar regenwoud, moorland, semi woestijn en sneeuw.

In het moorland groeit 5 m. hoog kruiskruid en 3 m. hoge lobelia’s en heide van het geslacht Erica wat wel 10 m. hoog kan worden!!

In Kilimanjaro N.P. leven buffels, meerkatten, franjeapen, bavianen, klipspringers, elanden en duikers. Olifanten voelen zich veilig voor stropers in de ontoegankelijke bergwouden. Ook zijn er luipaarden en leeuwen maar laten zich zelden zien omdat ze uiterst schuw zijn.

kilimanjaro national park kibo coca cola route marungu route shira mawezi mweka marungu machame kibwe erica lobelia helling umbwe moorland savanne kruiskruid franje meerkat duiker klipspringer