Tanzania – Arusha National Park

Dit park is verdeeld in drie duidelijk verschillende delen:

1.    De Ngurdoto Crater, ook wel de mini-Ngorongoro genoemd.
2.    De ondiepe alkalische Momella meren die door ondergrondse stromen gevoed worden, waar duizenden flamingo’s en vele migrerende vogels tussen mei en oktober te zien zijn.
3.    De mistige beboste hellingen van Mount Meru. Een van de populairste bergen in Afrika die het beklimmen beslist de moeite waard is. Bijzondere dieren die hier leven zijn onder andere de blue monkey en de prachtige zwarte en witte colobus apen.
Andere voorkomende dieren in het park zijn de olifant, giraffe, zebra, nijlpaard, diverse antilopen, luipaard en de hyena.

Het park ligt op 21 km. afstand van Arusha langs de hoofdweg van Arusha naar Moshi en is 137 vierkante km. groot. De hoogte varieert van 1500 m. tot 4565 m., de top van Mount Meru. Arusha N.P. is het gehele jaar te bezoeken behalve in de grote regentijd van maart tot mei en de kleine regentijd in oktober en november. Een netwerk van gravelwegen en paden die door gewone 2 wiel aangedreven voertuigen kunnen worden bereden. Desalniettemin vereisen een aantal paden een 4 wiel aangedreven voertuig. Het is raadzaam om altijd een 4 wiel aangedreven voertuig te huren!

Regels van het park

Als men gewoon in het park rondrijdt heeft men geen gids nodig, het park is klein en de weg wijst zich vanzelf. Het bijzondere van Arusha N.P. is dat er ook gewandeld mag worden wat in de meeste parken verboden is, men heeft dan wel een gewapende gids nodig voor bescherming tegen voornamelijk buffels. Hetzelfde geldt voor het beklimmen van Mount Meru. Gidsen kunnen gehuurd worden bij Momella, het hoofdkwartier van het park. Rondrijden en wandelen rond de Ngurdoto kraterrand is toegestaan, afdalen in de krater echter niet.