Kenya – Tsavo National Park

Het gecombineerde gebied Tsavo Oost en Tsavo West maakt Tsavo een de grootste wild reservaten ter wereld. Het is groter dan Wales in Engeland of Jamaica in de Cariben.  Het ligt halverwege Nairobi en Mombassa en bedekt een oppervlakte van 20.812 vierkante km. Tsavo Oost is het groter en droger dan Tsavo West en wordt minder bezocht omdat het verder van Nairobi ligt.

Tsavo West

In 1948 kreeg Tsavo als tweede park de status van National Park, twee jaar nadat Nairobi N.P. deze status had verkregen. Een combinatie van de tseetsee vlieg en gebrek aan water zorgde ervoor dat dit enorme gebied nooit door mensen werd bewoond. Er zijn slechts twee permanente rivieren in dit gebied, de Tsavo welke bij de Kilimanjaro ontspringt en grotendeels gevoed wordt door een ondergrondse rivier die van Mzima Springs stroomt en de Athi rivier in Tsavo Oost die in Nairobi begint.

Stropers en droogte hebben voor enorme verwoestingen gezorgd onder de olifant en de neushoorn van het park maar beide populaties herstellen zich nu. In 1991 werden er vanuit de lucht bijna 7000 olifanten geteld wat de grootste olifantenpopulatie in Kenia is. Het stropen is volgens officiële bronnen bijna uitgeroeid. In 1991 werden er in Tsavo geen olifanten gestroopt en in heel Kenia slechts 18. In vergelijking met de periode van 1973 tot 1989, toen er jaarlijks 5000 olifanten gestroopt werden is dit dus minimaal. Maar wat wel aangeeft hoe hard de populatie van alle dieren in 30 jaar tijd achteruit is gegaan. Tsavo is een model park met meer dan 2000 km. weg die onder alle omstandigheden goed te begaan zijn die via duidelijke wegaanwijzingen de bezoeker van het ene natuurlijke wonder naar het andere leidt. Ook staat Tsavo West bekend om zijn grote diversiteit van planten en dieren.

Het allermooiste wonder is ongetwijfeld de Mzima Springs, dat elke dag vernieuwd wordt met 220 miljoen liter water uit ondergrondse stromen van de lava massief dat bekend staat als de Chyulu Hills, 40 – 50 km. verderop. Mzima is een oase van dieren waarin olifanten, nijlpaarden en krokodillen, gazellen, zebra’s en giraffen leven tezamen met honderden apen en vogels aan de oevers waar acacia’s en raffia palmbomen groeien. Mzima is tevens de hoofdbron van het water in Mombassa.
Er zijn duidelijk aangegeven natuurlijke paden, een observatie platvorm en een glazen tank onder het wateroppervlak dat een uitstekende blik biedt in deze merkwaardige oase.

Niet ver van Mzima Springs, langs een duidelijk gemarkeerde weg, ligt de steile wand van de Ngulia escarpment aan de voet van de Ngulia Hills die 1825 meter hoog reiken. Elk jaar van eind september tot november, vormt Ngulia de thuisplaats van een uniek fenomeen. Duizenden migrerende vogels worden door het licht van de Ngulia Lodge aangetrokken waar ze door de mist afdalen, met behulp van netten gevangen, geringd en weer vrijgelaten worden. Het is een van de vogelwonderen van de wereld geworden en verschaft belangrijke informatie over migratie routes and de gewoontes van vele soorten vogels van het noordelijk halfrond. Berichten van geringde vogels zijn ontvangen vanuit Sint Petersburg, Oman, Malawi Iran en Duitsland.

Buiten de olifantpopulatie zijn er vele leeuwen, waarvan er sommigen zonder enige twijfel afstammen van de beroemde menseneters uit Tsavo, de Kima Killer! Onder de minder algemeen gevonden dieren fringed-eared Oryx, de generuk and de kleine kudu. De carnivoren in dit gebied voorkomen zijn, als toevoeging van de leeuw. serval, hyena, luipaard, cheetah en caracal. Het landschap buiten de bergen wordt vooral overheerst door de boabab, een boom vermaard om zijn leeftijd, 1000 jaar!
Na de regen wordt het park gewassen door witte en roze ipomea, familie van het ochtendgloren en de acaciabomen zijn met slingers versierd tot veerachtige massa’s witte en roze bloesem. De prachtige fuschia-roze bloemen van de woestijnroos, een soort miniatuur baobab, groeien bijna het hele jaar door.

De allereerste Lodge die binnen een National Park werd gebouwd was Kilaguni, geopend door de Britse hertog van Gloucester in 1962. Het staat in het centrum van Tsavo West en is een prima startpunt voor een gamedrive is alle richtingen. De lodge en het watergat hebben een bijna permanente aanwezigheid van eekhoorns, warthog, hyrax en een talloze hoeveelheid brutale vogels. Olifanten zijn bijna altijd te zien, net zoals vele andere dieren bij het watergat. De combinatie van dieren, planten en vogels maakt Tsavo een van de interessantste parken mede dankzij de geologische activiteit van recentelijk gestorven vulkanen en grote stromen lava.
Het is ook mogelijk om een excursie te maken naar de Chyulu Hills National Park ten noordwesten van Tsavo. De Chyulus zijn een van de nieuwste gebergtes in de wereld, de meest recente vulkanische top werd 500 jaar geleden gevormd. Met een 4-wheel drive auto gaat via een pad naar de top, Shaitani, van de Chyulu ingang naar Kilaguni lodge en het is erg eenvoudig om de grotten in te wandelen aan de kant van de vulkaan. Het is een adembenemend landschap van weelderige woestenij
En het uitzicht op Kilimanjaro is ongelofelijk.

Aan het andere eind van Tsavo West, in het zuidwesten, ligt Lake Jipe. Het is in tweeën gedeeld door de grens met Tanzania maar een favoriete plaats van vogelkijkers en er is een boottrip mogelijk voor de enthousiaste vogelkenners. In het merengebied is een kleine groep Grevy’s zebra’s herplaatst vanuit noord Kenia in 1977.

Tsavo Oost

Slechts een klein gedeelte van uitgestrekte natuurreservaat, veel groter dan Tsavo West, is open voor het publiek ofschoon nieuwe gebieden nu als bewoonbaar worden opengesteld. De rest blijft een afgelegen wildernis voor dieren.

Er zijn vele interessante aspecten in de open gebieden van Tsavo Oost. Boeiend is de doorn van lava op het Yatta Plateau, een van de langste lavapieken ter wereld.
Een andere attractie is de Athi rivier terzijde gestaan doorpalmbomen die, bij de Manyani ingang de Lugard Falls vormt, een lange strook watervallen en een favoriete plek van krokodillen om te jagen. De Lugard Falls gutsen door een smalle spleet, breed genoeg voor de avonturiers om over te steken, voordat er naar beneden wordt gevallen in Crocodile Point, waar de rivier van naam verandert in Galana. Droogte komt in Tsavo Oost vaker voor dan Tsavo West, en de Aruba Dam die in 1952 gebouwd werd is soms geheel opgedoogd ondanks dat het een oppervlakte heeft van ruim 85 hectare. Deze wildernis die er zo onvriendelijk uitziet, wordt desondanks door vele soorten wild bewoond. Zebra, verschillende soorten antilopen, waaronder de kleine kudu en het hartebeest, warthog, struisvogel en kuddes olifanten die zichzelf een weg door de bush heen plunderen en zich wassen in het permanent water van de Athi rivier.