Tanzania – Ruaha National Park

Met 13.000 vierkante km. is Ruaha N.P. het een na grootste park en tevens een van de wildste park van Tanzania. Het heeft de grootste olifanten en giraffen populatie van Tanzania.

“Er is hier geen grasspriet te bekennen in het droge seizoen”, zei de Keniaanse Wildlife beeldhouwer Rob Glen over Ruaha N.P., die er sinds twee jaar woont.

Het is moeilijk voor te stellen dat als de regens eenmaal begonnen zijn de machtige Ruaha rivier in een kolkende watermassa verandert, sterk genoeg om een volwassen nijlpaard met de stroom mee te sleuren! Glen heeft een speciale vergunning van TANAPA (Tanzania National Parks) om in het een na grootste park te wonen.

Het park heeft een overgangszone waar oost en zuid Afrikaanse flora en fauna elkaar overlappen. Het is het meest noordelijke voorbeeld van miombo bos, dat veel in centraal Afrika voorkomt en het meest zuidelijk beschermd gebied waarin Grantgazellen, de kleine kudu, de roan- en sabelantilope en de gestreepte hyena leven. Om de grote en de kleine kudu en de raon en sabelantilope in een park te zien.

Is een van de speciale attracties van Ruaha. In het droge seizoen is de rivier een perfecte plaats om grote hoeveelheden wild te zien, waaronder de leeuw, luipaard, wilde honden, giraffe, waterbok, eland en wrattenzwijn. Duizenden vogels stromen jaarlijks samen tijdens de jaarlijkse migratie van Europa naar Azië. Er zijn 465 verschillende soorten vogels in het park waargenomen. Hiervan noemen we de ijsvogel, kievit, hoornvogels, groene hout hop en bijeneters.

Het bilaterale hulpprogramma aan Tanzania is geld aan het inzamelen om een management plan voor te bereiden voor het eco systeem van Ruaha. Dit plan moet er voor zorgen dat inkomsten uit Ruaha rechtstreeks naar de bevolking gaat die in het “wild gecontroleerde” gebied wonen of de buffer zone van het aangrenzende gebied. Jagen door toeristen en door de lokale bevolking gaat door binnen dit gebied, verklaart projectleider Dawn Hartley, net als het stropen door de laatstgenoemde. “Bescherming van het milieu brengt hier een complex probleem

met zich mee”, zeggen de Wildlife autoriteiten. Tot dusver heeft het project het voor elkaar gekregen dat vier dorpen hun eigen Wildlife comités hebben, hun eigen jachtopzieners kiezen en schema’s hebben om het vlees maximaal te benutten.

Toegang tot het park is mogelijk via de weg. De beste maanden om Ruaha N.P. te bezoeken zijn Juli en November als de dieren zich verzamelen rond het wegstrekkende water. De rest van het jaar zijn de wegen en dus het park bijna onbegaanbaar.