Meer informatie Natuurstenen Beelden

Werelderfgoed

De oudste Afrikaanse beelden uit Zimbabwe dateren uit de tijd van Groot Zimbabwe, wat op de lijst van werelderfgoed staat van Unesco. Een stad die dateert van 400 tot 1450 NC. Het is nog steeds een mysterie waarom de stad toentertijd werd verlaten.

Frank McEwen

Frank McEwen arriveerde in 1957 in Zimbabwe waar hij directeur werd van de National Gallery. Hij herintroduceerde het beeldhouwen in Zimbabwe. Joram Mariga, een leerling wees Frank McEwen op het beeldhouwen uit de oude Shona cultuur. McEwen wist de kunstenaars te inspireren om hun eigen traditionele achtergrond te vermengen met modern werk van onder andere Picasso en Matisse. Begin jaren zeventig werden de eerste internationale tentoonstellingen van Shona sculpturen gehouden. Onder andere in het Musee Rodin, waar McEwen curator was geweest en Musee d’Arte Moderne in Parijs. De Shona Art Movement werd wereldwijd erkent.

Rond 1960 werd op de tabaksplantage van Thom Blomefield in Tengenenge begonnen met beeldhouwen. De Tengenenge Sculpture Community groeide uit tot begrip waar grote kunstenaars als Bernard Matemera en Brighton Sango hebben gewerkt. Andere grote namen zijn Henry Munyaradzi, Bernard Takawira en in het bijzonder Nicholas Mukomberanwa.

Hedendaagse kunst in Zimbabwe is meer als kunst in creatieve zin. Het is een peiler die houvast biedt aan de zware levensomstandigheden in Zimbabwe waar de levensverwachting voor vrouwen door Aids en armoede in 15 jaar tijd terug is gegaan van 56 jaar naar 34 jaar, de laagste ter wereld!