Kenya – Samburu, Buffalo Springs And Shaba National Reserve

Samburu National Reserve

Het Samburu National Reserve ligt 325 km. Ten noorden van Nairobi in de hete en droge uitgestrekte kant van noord Kenia. Het reservaat bevindt temidden van het woongebied van de kleurrijke Samburu stam, welke nauw verwant is aan de Maasai en een grote diversiteit aan dieren herbergt waaronder een aantal zeldzame die nergens anders te zien zijn in dergelijke hoeveelheden. Dit zijn onder andere de Grevy zebra, de reticulated giraffe en de Beisa oryx die allen alleen ten noorden van de evenaar gezien worden. De langnek generuk is een sierlijke antilope die in een houding op twee poten veel tijd besteed aan het zoeken van sappige vruchten in de stekelige struiken. Een nadeel van de Samburu is dat het er heel heet is in de meeste tijd van het jaar wat de fauna niet ten goede komt. Er is verfrissing van de Ewaso Ngiro Rivier die ontstaat honderden kilometers naar het westen bij bergen van de Aberdares en verdwijnt voorbij de Samburu in de kloven van het Lorian moeras.

De rivier is in het reservaat het mooist, breed en traag met grote populaties krokodillen die bijna in elke bocht te zien zijn. In lagere gebieden, waar permanente waterpoelen zijn ontstaan zijn de nijlpaarden. De rivier is versiert met grote acacia’s, vijgenbomen en palmen die allen schaduw bieden aan het wild dat naar het water trekt. Olifanten zwerven over de kleine heuvels die het struikgewas onderbreken en waar af en toe groepen helder gekleurde woestijn rozen de dorre omgeving uitdagen.
Deze olifanten zoeken rust en verkoeling in de ondiepe gedeeltes van de rivier en van tijd tot tijd kan een bezoeker hier hele kuddes zien badderen en drinken wat een aandoenlijk schouwspel is.Buffalo Springs National Reserve  

Buffalo Springs National Reserve is gescheiden van het Samburu reservaat door de rivier, minder heuvelachtig en dicht bebost is het zeker mooi als de Samburu. Het reservaat dankt zijn naam aan een oase van kristalhelder water aan de westkant van het reservaat. Onverklaarbaar blijft de vraag waarom de gewone zebra die in Buffalo wel voorkomt nooit de rivier naar de Samburu is overgestoken. Een mooi gezicht om de zebra samen met zijn familie, de Grevy zebra, te grazen. Paren doen ze niet samen. In Buffalo Springs is een overvloed aan vogels waarin de Somalische struisvogel domineert. Deze soort is groter dan zijn zuidelijke verwant, de Maasai struisvogel, en onderscheidt zich door zijn indigo gekleurde nek en poten. De volgende in grootte is de kori buizerd die een meter hoog reikt. Zijn gedrag is onberekenbaar, soms rent hij weg of verbergt hij zich bij het minste geringste geluid
En andere keren vliegt hij zonder angst mensen aan. Het mannetje heeft een merkwaardige kenmerk, hij kan zijn nek en nekveren opblazen tot zijn kop lijkt verdwijnen daarna gaat zijn staart omhoog net zolang tot deze zich naast zijn rug bevindt.

Shaba National Reserve

De bovengenoemde reservaten vormen samen met Shaba wat ten oosten ligt van de verbindingsweg tussen Isiolo en Marsabit, een ongebruikelijk trio reservaten die heel anders zijn dan de andere parken in Kenia. Shaba heeft een speciale plaats in de geschiedenis van wildreservaten in Kenia want het was in dit reservaat waar de schrijfster Joy Anderson begin 1980 werd vermoord. Haar trilogie van boeken over het terugplaatsen van luipaarden de natuur in, werd nooit afgemaakt. Het reservaat heeft zijn naam van de massieve kegel vulkanisch lava. Het bewijs van de kracht van de uitbarsting passeert men tijdens de tocht naar het park en de lodge wanneer men een grote stroom lava passeert. De noordgrens van het reservaat is de Ewaso Ngiro rivier die via Chanler’s Falls zijn eindbestemming bereikt, het Lorian moeras. Grote palmbomen markeren de baan van de rivier dit in schril contrast met het hobbelige gebied waar het grootste deel van het park uit bestaat. Vele kleine heuvels stippelen het landschap en met vier bronnen is er in het Shaba park meer water.

Zware regenval tijdens de regenmaanden kunnen de al ruige paden verder verslechten en maakt Shaba dan ook alleen toegankelijk voor 4-wheel drive voertuigen. Dit maakt Shaba er echter niet minder mooi op, Shaba is een plaats voor de kenner.