Kenya – Nairobi National Park

Als hoofdstad is het voor Nairobi uniek dat het een wildpark “naast” de deur heeft. De stad grenst geheel aan het park behalve het zuidelijke gedeelte wat het mogelijk maakt om een neushoorn te fotograferen met de hoge kantoorgebouwen op de achtergrond. Het migrerende deel van het dieren trekt uit het park in het Masailand via de zuidkant van het park waar geen hek is, om daar naar water en voedsel te zoeken. Er is tevens een populatie wild en roofdieren wat permanent in het park verblijft en dus is een bezoek aan het park het hele jaar de moeite waard. Goed ontworpen en goede wegen waardoor het park model staat voor andere parken.

Van de populaire dieren is alleen de olifant afwezig. De rest van de “Big Five”,
luipaard, leeuw, buffel en neushoorn zijn, net als een groot aantal andere dieren,
goed vertegenwoordigd.

 

De Athi rivier aan het eind van het park vormt een natuurlijke grens van het park en biedt de mogelijkheid om een wandeling te maken in een schaduwrijk bos waar apen en vogels leven. In de poelen van de rivier zijn krokodillen en nijlpaarden. Veel giraffen, gnoes, elanden en Thomson ’s gazelle overheersen de vlaktes, met de trots stappende secretaris vogel en sterke struisvogel als attractief middelpunt. De leeuwen in het park worden nauwlettend geobserveerd door de medewerkers van het park. Een onderzoek bij de ingang, bij binnenkomst, brengt doorgaans hun verblijfplaats aan het licht. Ook de Cheetah heeft het park bekendheid gegeven en wordt aan een zelfde onderzoek onderworpen. Onlangs werd het park benoemd tot
Neushoorn Reservaat en meer dan vijftig neushoorns zijn inmiddels naar het park toe verhuisd vanuit afgelegen delen van het land waar veel gestroopt werd. Het Nairobi National Park is daarom de plaats om neushoorns te zien. Langs de zuidwest kant van het park is de omgeving prachtig. Dit is een gebied met steile valleien die door kleine riviertjes zijn ontstaan welke in de Athi rivier uitkomen. Er zijn hier veel Hyrax op de rotsen langs de weg en niet te missen zijn klipspringers of de bergreebok die niet meer gezien worden door mensen die het park jaarlijks bezoeken. Verderop langs de grens is een geweldig uitzicht over de Kitengela vlaktes, het verspreidingsgebied voor alle hoefdieren. De parkkant van de rivier is de favoriete plek van de zebra.

Binnen de grenzen van het 117 vierkante km. grote park bevinden zich meer dan tachtig soorten zoogdieren en meer vogelsoorten dan er op alle Britse eilanden zijn.
Tijdens de regens, kort en lang, zijn er wilde bloemen in overvloed en er zijn plekken waar madeliefjes een oneindige golf vormen die niet door de dieren, als voedsel, gegeten worden.