Kenya – Mount Kenya

Mount Kenya is de hoogste berg van Kenia. De berg ligt net naast de evenaar en ijzige top bevindt zich op 5199 m. Het gedeelte dat zich boven de 3200 m. bevindt vormt het National Park. De berg bestaat feitelijk uit drie gedeeltes; de rotsachtige top, een geërodeerde vulkanische prop, met zijn mantel van gletsjers en sneeuwvlaktes; de alpine zone met zijn kenmerkende vegetatie; en de uitgestrekte lage hellingen gedrenkt in bergwoud en bamboe jungle.

Het is niet vreemd dat dit afgelegen wonderland door de lokale boeren onder aan de berg werd beschouwd als het domein van god. Vele rivieren stromen vanaf de eeuwige sneeuw naar beneden waaronder de machtige Tana rivier, Keniaas grootste en langste rivier die bron is voor een groot deel van de elektriciteitsvoorziening. Veel bezoekers zijn blij met een aanblik van Mount Kenya maar sommigen willen een poging wagen om de top te bereiken, een prestatie die een aanzienlijke  klimvaardigheid vereist. De lagere pieken van de berg en gletsjers kunnen beklommen en bewandeld worden door fitte en avontuurlijke mensen. Point Lenana, 4985 m., kan eenvoudig bereikt worden. De meeste mensen gaan naar Mount Kenya om te wandelen en vooral de hooggelegen “hut naar hut” tocht is populair en biedt een fantastisch uitzicht over de weide omgeving.

Het wild dat zich in de bossen beneden de grens van het park bevindt zijn onder andere; olifant, buffel, leeuw, diverse soorten antilope waaronder de zeldzame Bongo. Een enkele keer wordt ook een luipaard of een serval gezien. Veel van dit wild kan gezien worden vanuit de veilige Mountain Lodge dat net in het bos aan de zuidkant van de berg ligt. Bergbeklimmers moeten een aantal dagen acclimatiseren
In acht nemen alvorens de hoge toppen te beklimmen. Naro Moru River Lodge is gespecialiseerd in het assisteren van klimmers met gidsen, dragers en uitrusting. Het is onverstandig de berg te beklimmen als het regent. De beste maanden zijn Januari, Februari, eind Augustus en September. Serieuze klimmers kunnen advies vragen bij de Mountain Club of Kenya. Voor degenen die willen genieten van de berglucht, het prachtige uitzicht, de rust en stilte die de berg uitstraalt, zijn er vele hotels onder aan en rondom de berg waaronder de bekende Mount Kenya Safari Club.