Kenya – Masai Mara

Masai Mara National reserve is het beste wildpark van Kenia. Alles in dit reservaat is adembenemend. Dieren in overvloed die door het deinend grasland altijd goed te zien zijn. Er zijn vele vogelsoorten in het park. 450 soorten migranten waaronder 57 soorten roofvogels. Er heerst een prettig klimaat, dat zelden te heet is en de regen is over het hele jaar verspreidt en als het regent is het meestal aan het eind van de middag of ’s nachts. Tussen juli en oktober is de beroemde migratie van de gnoes.
Dit is een ongelofelijk spektakel.

De Masai Mara ligt 270 km. Van Nairobi en de trip over de weg naar het park duurt ongeveer 5 uur. Het is ook mogelijk om er heen te vliegen vanuit Wilson airport in Nairobi. Er is twee keer per dag een vlucht die ongeveer 40 – 45 minuten duurt. Het reservaat is nu 1510 vierkante km. groot nadat het in 1984 van 1672 vierkante km. werd verkleint. Het wild is echter niet beperkt door de grenzen van het reservaat, het leefgebied breidt zich naar het zuiden en naar het noorden van het reservaat uit.
De Masai wonen met hun kuddes vee in het leefgebied van de dieren. De eeuwenoude nauwe omgang met het wild resulteert in een bijna symbolische relatie waar mens en dier in harmonie samenleven.

Een eerste blik in dit natuurlijke wonderland is adembenemend. Grote kuddes olifanten grazen in het bomenrijke grasland waar ook af en toe een neushoorn te zien is. Thomson en Grant gazellen, topi, eland en vele andere soorten dieren bieden een rijke keuze aan voedsel voor de roofdieren, leeuw, luipaard en cheetah die jagen in de ongerepte natuur. In de Mara rivier duiken de nijlpaarden onder als er een auto aankomt om enkele seconden later weer boven te komen en grommend hun afkeer laten merken. De schijnbaar slaperige krokodillen zonnebaden op de oevers van de rivier met hun bek open waar ze wachten op een prooi en dan plotseling en razendsnel toeslaan.

Maar deze rijkdom aan fauna, deze overvloed aan schoonheid en ongerepte natuur, maar het spectaculair en Masai Mara’s hoofdattractie blijft de migratie van de gnoes.
Elk jaar, in het zuiden van de uitgestrekte Serengeti, heffen de gnoes hun vreemde maar elegante kop, ruiken de lucht en beginnen aan de lange tocht naar de grens van Kenia en de Masai Mara. Als de hoeveelheid grasland in het noorden van de Serengeti minder wordt gaan enorme kuddes gnoes en zebra’s richting de Maasai Mara waar ze tegen het eind van Juni arriveren om te grazen in het verse gras dat in het regenseizoen van April en Mei flink gegroeid is. Er wordt geschat dat meer dan een half miljoen gnoes de Masai Mara binnentrekken en verder trekken met nog eens 100.000 gnoes uit de Loita Hills ten oosten van de Masai Mara. Om tussen deze grote kuddes te rijden is onvergetelijk. Terwijl de ogen gericht zijn op het spektakel draagt de lucht de geur, de stof en het geluid van de honderdduizenden dieren.

Niets is te vergelijken met dit wildlife wonder. Maar de trek is duur. De kuddes trekken de hongerige aandacht van de roofdieren, vooral van hyena’s, leeuwen.
Duizenden kreupele,trage en zieke dieren halen nooit het eind van de cyclus.
Ook worden er veel gegrepen door sluwe krokodillen en verdrinken er veel tijdens de oversteek van de snelstromende modderige Talek en Mara rivier. Als het gras van de Masai Mara is verslonden en er vers gras door het regenseizoen in Tanzania is gegroeid, trekken de kuddes weer terug naar het zuiden in de richting van de Serengeti of de Ngorongoro. Daar worden de jongen snel geboren om voldoende te groeien om de lange reis naar de Masai Mara een half jaar later te maken.

Ofschoon Juli, Augustus en September de maanden zijn dat de vlaktes van de Masai Mara gevuld zijn door de migratie van de gnoes en de zebra’s, is er veel wild dat permanent in de Masai Mara verblijft. Buiten de bekende soorten zijn er talloze kansen om zeldzame dieren toe te voegen aan de checklist van de toerist. In het zuid westen kan je met een beetje geluk een Roan antilope zien, een mooi beest dat helaas in het hele land zeldzaam is. Vleermuisoor vossen komen uit hun hol er zijn duizenden topi’s, een antilope die verder alleen in Tsavo National Park voorkomt.
De combinatie van een prettig klimaat, een prachtige omgeving en een ontelbare hoeveelheid wild maakt de Masai Mara het meest populaire wildpark van Kenia.