Kenya – Lake Turkana en Sibiloi National Park

Lake Turkana
Het gebied rond Lake Turkana is beroemd vanwege verschillende bewijzen die er zijn gevonden, van het bestaan van de moderne mens. Het heeft grote aantrekkingskracht op onderzoekers en avonturiers omdat velen gehoord hebben van het moeilijk begaanbare gebied. Het meer ligt in de woestijn of semi-woestijn op ongeveer 650 Km., via de weg, ten noorden van Nairobi. Het is er heet en het waait altijd. De Jade Sea zoals dit woestijnmeer vroeger bekend stond is bijna 300 km. lang en 60 km. doorsnee op het breedste punt. Het werd Lake Rudolf genoemd door de eerste Europeanen die het meer zagen. Graaf Teleki en Luitenant von Hohnel bereikten de kust in 1888. Sinds 1975 wordt het meet Lake Turkana genoemd.
De Oostkust kan men bereiken via Maralal via een weg die tijd, geduld en onderhandelingsvaardigheden vereist. In gebieden met alleen paden of lavavelden is dit alleen voor de avonturiers met 4-wheel drive voertuigen. 225 km. voorbij Maralal bereikt men Loiyangalani, de enige nederzetting van enige betekenis aan de oostkust. Een aangename blik is de Oasis Lodge, een eenvoudig onderkomen maar  ogenschijnlijk luxueus in zijn sobere omgeving. Een eerste blik over de uitgestrekte Jade Sea is fantastisch. Een meer in een woestijn is op zichzelf al bijzonder maar een dergelijk meer in een dergelijk gebied is onvoorstelbaar. Op minder dan 30 km. ten oosten van Loiyangalani klimt Mount Kulal bijna steil omhoog naar 2164 meter boven de zeespiegel vanaf 370 meter. Kulal is een van de drie International Biosphere Reserves in Kenia. In Kulal waait het altijd maar van tijd tot tijd waaien er plotselinge windvlagen over van Kulal naar het meer die het kalme water in enkele minuten in een woeste zee veranderen.

Sibiloi National Park 
Het spoor gaat via Loiyangalani en leidt naar het hoofdkwartier van het mest afgelegen park van Kenia, Sibiloi, aan de Alia Bay. Ondanks de extreme wind en droogte heeft het park een verrassend gevarieerd wild waaronder Grevy’s zebra’s, struisvogels, gerenuks, oryxen en een uniek sub-ras van de topi genaamd tiang. De grenzen van Sibiloi lopen een kilometer Lake Turkana in en Sibiloi bevat daardoor veel van Turkana’s grote populatie nijlkrokodillen. De krokodillen populatie van Lake Turkana die rond de 12.000 ligt is de grootste afzonderlijke overlevende gemeenschap. In het park is een versteend bos waardoor men weet dat het gebied 7 miljoen jaar geleden dicht bebost was. Iets verder naar het noorden ligt Koobi Fora, een landtong van zand en het hoofdkwartier, sinds 1969, van een kleine groep fossieljagers, ooit begonnen door Dr. Richard Leakey. Er is een klein museum voor de vindingen van dit tem en speciaal voor Bernard Ngeneo wiens ontdekking van een fragment van een fossiel schedel dat leidde tot “1470” (het laboratorium nummer), gelabeld als behorende bij geslacht Homo, een direct lid van onze voorvaderen die 2 miljoen jaar geleden vlak bij de kust van het meer leefden en stierven. Koobi Fora is, natuurlijk, eenvoudiger te bereiken met een klein vliegtuig dat op een nabij landingsterrein kan landen.

Er zijn drie eilanden in het meer, North, Central en South Island. Central Island is een apart nationaal park en heeft deze bestemming te danken aan het feit dat het de broedplaats is van de Nijlkrokodil. Big Game vissen is een spectaculaire sport op het meer en er nijlbaarzen gevangen van meer dan 100 kilo. Sportvissen op de woeste tijgervis is ook een aanrader en op rustigere tijden kan men op tilapia vissen, de lekkerste vis uit Kenia. Turkana staat bekend om zijn indrukwekkende gevarieerde hoeveelheid vogels. Ferguson’s Gulf is een prachtige plek, in maart en april, om de noordwaartse vlucht van europese migrerende vogels te zien. Er zijn talloze watervogels waarvan er veel nestelen op Central Island. Flamingo’s kunnen in veel delen van het meer gezien worden.

Er is geen wegverbinding tussen de oostelijke en westelijke oevers van het meer omdat er aan de zuidkant nog overlast is van eerdere vulkanische activiteit. Iets ten zuiden van Turkana ligt een seizoen meer, Logipi en ligt in de Suguta vallei, dat bekend staat als een van de heetste plaatsen op aarde. Middag temperaturen kunnen oplopen tot 72-75°C. Er zijn diverse recente vulkaanuitbarstingen in dit gebied geweest en er was een zware aardbeving in 1928. De westkust is eenvoudiger te bereiken via een geasfalteerde weg die loopt van Kitale, via Lodwar naar Kalokol, iets ten westen van Central Island. De westkant van het meer wordt bewoond door de Turkana stam, sterk, stil, gelaten en oorlogzuchtig, net als de omgeving waarin ze leven. Ofschoon Lake Turkana duizenden jaren geleden de Witte Nijl van water voorzag, is er nu geen uitgang meer en krimpt Lake Turkana door de broeiende zon. Ook steeds minder water van overstromingen van de Omo en Turkwell rivier bereikt het meer. De fascinatie voor Turkana komt deels doordat het zo afgelegen is en deels door de ruige omgeving. Dit kan men als advies nemen om alleen in een groep naar Turkana af te reizen.