Kenya – Lake Nakuru National Park

Lake Nakuru is een smal (variërend van 5 tot 30 vierkante km.) ondiep alkaline meer bij de plaats Nakuru. Nakuru ligt 160 km. ten noorden van Nairobi en kan binnen een dag bezocht worden of in combinatie met Maasai mara, Lake Baringo of Lake Samburu. Het meer is beroemd voor zijn locatie als grootste vogelspektakel ter wereld. Meer dan een miljoen roze fuchsia flamingo’s die leven van een overvloed aan algen die goed in het warme water gedijen. Deskundigen schatten dat de flamingo populatie in Lake Nakuru ongeveer 250.000 kg. algen per hectare per jaar eten.

Maar flamingo’s zijn niet de enige vliegende attractie, ook onvergetelijk zijn de visetende pelikanen en aalscholvers die zich in het lauwe alkalische water leven van een minivisje, de tilapia grahami die begin jaren 60 werd geïntroduceerd.
Maar er zijn ook andere vogels in Lake Nakuru. Er zijn meer dan 400 verschillende soorten in en rond het park. Duizenden futen en wit gevleugelde sternen worden even vaak gezien als eenden en migrerende Europese waadvogels.

Lake Nakuru National Park dat het meer omringd is onlangs vergroot om bescherming te bieden aan de zwarte neushoorn. Dit besluit hield in dat er een omheining moest komen om de neushoorn te beschermen tegen stropers en de bewegingsvrijheid van de dieren te beperken. Het park heeft nu meer dan 25 neushoorns, een van de grootste populaties van Kenia, dus de kans om een neushoorn te zien is groot. Er zijn ook een aantal Rothschild’s giraffe die ook
uit veiligheid zijn overgeplaatst uit west Kenia. De waterbok leeft ook in Lake Nakuru N.P. en beide Keniaanse soorten komen hier voor. Bijzonder is ook de populatie luipaarden, die de laatste tijd weer steeds vaker gezien wordt en leeuwen.
30 km. aan de Nairobi kant van  Lake Nakuru bevindt zich een ander alkaline meer,
Lake Elementeita. Dit ligt op een privé stuk land maar bezocht worden. Ook hier leven tienduizenden flamingo’s.