Kenya – Eastern National Reserve

Eastern National Reserve

In het oostelijke deel van het land zijn vijf nationale reservaten en een nationaal park.
De reservaten zijn Arawale, Tana River Primate, Boni, Dodori en de Shimba Hills.
Het enige nationale park is Arabuko Sosoke.

Arawale National Reserve

Arawale National Reserve is 533 vierkante km. oerwoud aan de noordzijde van de Tana rivier. Het werd in 1973 gecreëerd om bescherming te bieden aan de zeldzame Hunter’s Antelope, soms ook Hunter’s Hartebeest genoemd ofschoon het meer familie is van de topi als van het hartebeest. De dieren worden alleen aan de noordzijde van de Tana rivier gezien en tot aan de grens met Somalië maar de aantallen zijn gering. Het reservaat is moeilijk te bereiken met een 4-wheel drive auto, er is geen weg en overnachten is alleen met mogelijk in een tent.

Tana River Primate National Reserve

Dit is een klein reservaat dat in 1976 is gecreëerd. Zoals de naam al doet vermoeden is het reservaat gemaakt voor een aantal primaten die geen andere plek hebben in Kenia. De rode Colobus en de Crested Mangabey komen alleen voor in de regenwouden. In de laatste regenwouden van Afrika, West Oeganda en Congo komen deze dieren dan ook voor. Eeuwen geleden toen deze grote wouden nog door heel Afrika, van oost naar west, bestonden waren er dan ook veel meer van deze dieren. Het reservaat is een mix van savanne en regenwoud en buitengewoon mooi. De gewone zebra en Grevy’s zebra worden gezien en ook beide giraffesoorten, maasai en reticulated komen voor. Verder de oryx, buffel en kudu.
De rivier huisvest veel krokodillen, hippo’s en watervogels.

Shimba Hills National Reserve

De Shimba Hills steken bijna 450 meter uit boven de kustvlakte, een betoverende andere wereld, eenzaam en ver weg van de hitte beneden. De Shimba Hills liggen ongeveer 45 km. ten zuidwesten van Mombassa en ofschoon niet echt veel hoger
Als de stranden is het er opvallend fris. Dit onbedorven wonderland van weiden en bossen van oorspronkelijke bomen herbergt een grote diversiteit aan dieren waaronder 500 olifanten die kunnen genieten van de Borassus palm. Leeuwen en luipaarden worden vaak gehoord maar zelden gezien. Het meest bijzondere van het reservaat is waarschijnlijk de zeldzame en indrukwekkende sabelantilope, die in dezelfde omgeving voorkomt als grote kuddes buffels. Er zijn nooit grote aantallen sabelantilopen in Kenia geweest maar het is zeer onwaarschijnlijk dat er ergens levensvatbare populaties zullen zijn. De sabelantilope is nauw verwant en identiek aan de Roan antilope maar iets kleiner. De beiden seksen hebben de 100 – 160 cm. lange hoorns die eerst recht omhoog en daarna gebogen naar achteren lopen.

Picknicken is mogelijk aan beide kanten van de glooiing met prachtig uitzicht. Aan de oostkant kijkt U over de Indische oceaan en aan de westkant kijkt U, met mooi weer, over de uitgestrekte vlaktes waar de Taita Hills boven uitrijzen. Op een hele heldere dag is zelfs de Kilimanjaro te zien.

Onbedorven en een van de minst geëxploiteerde wildreservaten van Kenia. De combinatie van bos, grasland, heuvel, vallei en dieren, maken de Shimba Hills een verademing voor elke natuurliefhebber. Vanuit de Shimba Lodge is het mogelijk
‘s nachts met een gids de dieren te bekijken in het sprookjesachtige landschap.

Arabuko Sokoke National Park

Het park is een klein deel ( 6 vierkante km.) van het Sokoke Arabuko bos wat een reep inheems kust bos is dat parallel loopt aan de zee van Kilifi tot aan Gede.
In 1991 kreeg het park de status van National Park gebouwd voor de bescherming van 2 zeldzame zoogdieren, de Aders’ duiker en de geelromp Olifant spitsmuis.
Tevens zijn er zeldzame vogelsoorten die alleen in deze buurt voorkomen zoals de Sokoke Scops uil en de Sokoke pipit.