Kenya – Amboseli National Park

Amboseli National Park ligt aan de voet van Afrika’s hoogste berg, de Kilimanjaro (5895 m.) en is een van de meest populaire parken van Kenia. Het ligt ongeveer 240 km. ten zuidoosten van Nairobi, dicht bij de Tanzaniaanse grens. De sneeuwbedekte top van de Kilimanjaro komt boven wolkenlaag uit en domineert elk aspect van Amboseli. In 1974 kreeg Amboseli de status van National Park. Het park is slechts 392 vierkante km. groot maar desondanks zijn kleine oppervlakte en kwetsbare ecosysteem komt er een grote diversiteit aan dieren voor. Meer dan 50 van de grotere soorten zoogdieren en 400 soorten vogels. Jaren geleden was dit de omgeving waar beroemde schrijvers als Ernest Hemmingway en Robert Ruark hun verhalen bedachten over groot wild jagen in Afrika.

Het is tevens het thuisland van de Maasai, deze lange, trotse nomaden zijn wereldwijd bekend om hun dapperheid in de strijd en moed in een gevecht met een wild dier.
Waarschijnlijk meer dan welk andere gemeenschap in Kenia dan ook, hebben de Maasai geleerd te leven in harmonie met hun omgeving en hun omringende wilde dieren. Overal in het park zijn bewoonde en verlaten “manyatta”, wat dorp betekent in Maasai taal. Snel gebouwde, uit stokken en palen bestaande hutten die gepleisterd werden met koeienuitwerpselen. Even snel worden de “manyatta” weer verlaten als het grazen moeilijker wordt en de kuddes verder moeten. Een deel van het park is bestaat uit een opgedroogde bedding van een meer waar in de hitte luchtspiegelingen gezien kunnen worden. Moerassen en bronnen, die worden gevoed door onderaardse rivieren van gesmolten sneeuw van de Kilimanjaro,
Vormen een permanente waterplaats voor dieren in droge tijden. De bedding van het meer is onderhevig aan sporadische overstromingen en schadelijke zouten in het grint dienen als een dodelijk gif voor de restanten van naburige bossen. Slechts enkele van acacia’s, een van de kenmerken van dit gebied, overleven.

De sneeuw van de Kilimanjaro is belangrijk voor alle bewoners van dit gebied. Olifant, neushoorn, leeuw, luipaard, cheetah en buffelen een schitterende omgeving
maken Amboseli N.P. een paradijs voor de fotograaf. Toch heeft de populariteit van Amboseli ook zijn negatieve effect. De combinatie van dieren, toeristen en vee van de Maasai vormt een bedreiging voor het gevoelige maar belangrijke grasland. Volgens de regels van het park mogen auto’s niet meer van de wegen en paden af.
De meeste dieren bevinden zich rond de moerassen en er is een goed uitzicht vanaf Observation Hill vanwaar het hele park overzien kan worden.