Kenya – Aberdares

De Aberdares is de gevestigde naam van een bergketen ten noorden van Nairobi.Tussen de Rift Valley en Mount Kenya. De keten is genoemd naar de toenmalige schotse president van de Royal Geographical Society, Joseph Thomson, die het gebied onderzocht in 1883. The Kikuyu naam Nyandarua wordt langzaam maar zeker steeds vaker gebruikt. Een deel van het gebied heeft de status van National Park gekregen en omgeeft al het land boven de 3200 meter met een uitloop naar het oosten dat bekend staat als de Salient, dat ongeveer 2130 meter hoog ligt vlakbij de stad Nyeri.

Het park is een sprookjesland, alleen het oversteken van deze bergen is onvoorspelbaar omdat het vaak en hard regent. Het hoogste punt van het gebied is Ol Doinyo Satima ( de berg van de jonge stier Maa in de taal van de Maasai), die 3998 meter hoog is. Er is een weg die de bergen oversteekt van Naivasha naar Nyeri welke in een goede auto bij knap weer gereden kan worden. Het hoogste punt van de weg dat zich in een mistig heidelandschap bevindt, ligt 3350 m. waar vreemde 6 meter hoge mutanten alpine planten staan, erica, hypericum, lobelia, senncio welke in overvloed groeien. IJzige rivieren storten neer in spectaculaire watervallen. De Salient die dichtbegroeid bos dat zich in het boerenland dringt waar de Treetops en de Ark staan. Van origine was de Salient de migratieroute van de olifant tussen de twee bergen, helaas is dit niet meer.

Maar het bos heeft een rijk wildlife; olifant en neushoorn, wrattenzwijn, bush pig en zwijn, waterbok, duiker, suni, dikdik, bongo en reebok zijn allen te zien. In de toppen van de bomen laten de zwarte en witte colobus aap hun acrobatische kunsten zien.Ook de Sykes’ aap en de zwarte vervet zijn er te vinden. Onder de carnivoren bevinden zich de leeuw, gewoonlijk met meer haar en meer gevlekt dan in de open vlaktes, luipaard en serval, de laatste vaak gezien op heidegrond. Zoals in de meeste parken in Kenia zijn ook hier ontelbare prachtige vogels. De kroonarend (die apen eet) is talrijk en in het bos is overal de echo van het schelle geschreeuw van de zilverkaak hoornvogel te horen. De schitterende Sunbirds zijn goed vertegenwoordigt, onder hen de briljant metallic violet Tacazze, de smaragdgroene Malachite Sunbird en op de heidevlaktes de scharlaken versierde Malachite Sunbird, met hun lange slanke staart. Het aantal bezoekers van de Aberdares is hoog maar dit komt door de beroemde lodges Ark en Treetops, welke in de bomen zijn gebouwd. Het park zelf wordt nog te weinig bezocht ondanks al haar schoonheid.