Lapidolite

De kleur paars in deze steen is absoluut schitterend, vooral in daglicht. De kleur kan variëren van lichtpaars tot donker paars. De steen wordt gevonden in de lithium mijnen. Deze hele harde steen wordt soms gezien bij juweliers maar is niet eenvoudig te bewerken. Maar de kleur heeft een magische aantrekkingskracht op juweliers en klanten. Lapidolite is winterhard en bevat coltan. Coltan is een erts welke de mineralen columnist en tantaal bevat en onder andere gebruikt wordt voor mobiele telefoons. Één liter tantaal weegt door zijn dichtheid maar liefst 16,7 kg.

Boter Jade

Heeft een romige gele kleur met donkere strepen en is heel soms ook wel bekend als Butterstone. Hoewel het heet ‘Jade’, is het echter niet een echte Jade. De strepen in de aantrekkelijke geel-groen sedimentair gesteente zijn eigenlijk lagen met fossielen van algen. De steen is ongeveer rond de 50 miljoen jaar oud en heeft een hardheid tussen de 6 en 7 op de schaal van Moh. Boter Jade is winterhard dus geschikt voor in de tuin.

Kobalt

Een mooie stenen meestal paars van kleur met een variatie van groengele en witte aftekeningen. Het heeft een hardheid van tussen de 5 en 6 op de schaal van Moh. Kobalt is winterhard dus geschikt voor in de tuin.

Luipaardsteen

Is een prachtig gekleurde steen met donkere stippen net al seen luipaard. Het is ook serpentijn steen met een crème gelige kleur en bevat soms versteend hout. De enige bekende mijn van luipaardsteen bevindt zich in Zimbabwe. Het is een moeilijke steen om te bewerken en alleen de geoefende beeldhouwers wagen zich aan deze steen. Luipaardsteen kan een prachtige finish hebben. Luipaardsteen is winterhard dus geschikt voor in de tuin.

Opaal

Een mooie licht groene serpentijn. Opaal steen is een middelharde steensoort met een fijne textuur. Opaal is beroemd om haar melkachtige licht gekleurde vlekken en gladde oppervlak. Het is ook uniek in die zin dat er minder kleurvariaties dan in bijvoorbeeld serpentijn. Het wordt onder andere gewonnen in Chiweshe, twee uur ten noorden van Harare. Deze steen is een van de favorieten van de beeldhouwers, want het is niet zo moeilijk te bewerken als fruitsteen of springsteen..Het uiterlijk is glad of gevlekt. Zoals de meeste stenen, wordt ook opaal alleen gedolven voor het beeldhouwen. Opaal is winterhard dus geschikt voor in de tuin.

Citroen Opaal

Heeft meestal een veel diepere verkleuring in de steen, is kleurrijker en is een hardere steen dan de gebruikelijke opaal. Dit is vooral te wijten aan de kwartsdeeltjes in de steen. Citroen opaal is gemakkelijk te herkennen door de contrasterende gele strepen in de steen. Op de hardheid schaal van Moh, heeft Citroen opaal een waarde die varieert tussen de 5.0 en 5.5. Citroen Opaal is winterhard dus geschikt voor in de tuin.

Sapolite

Ook wel wit opaal genoemd maar moet niet verward worden met de edelsteen wit opaal. Sapolite is een zeer harde steen waar niet veel mee gewerkt wordt. Er is maar een mijn waar sapolite wordt gedolven. Misschien is het grootste verschil tussen sapolite en alle andere steensoorten uit Zimbabwe waar de beeldhouwers mee werken, dat de beelden van sapolite na het polijsten zelden in de was worden gezet. Als het beeld in de was wordt gezet, dan verandert de witte kleur naar licht crème bruin met roze tinten. Sapolite is winterhard dus geschikt voor in de tuin.

Serpentijn

Gevonden op een groot aantal locaties in heel Zimbabwe. De kleuren variëren van zwart tot bruin tot groen en van oranje tot bont. Het hardheid niveau varieert van zeer zacht tot hard. Gemeten op de Moh schaal waar een diamant tien is, varieert serpentijn van 1,2 tot 6,5. De meeste beeldhouwers van vandaag, willen niet met de zachte serpentijnen werken omdat de steen snel breekt. Serpentijn is bijna altijd winterhard dus geschikt voor in de tuin. Uitzonderingen daargelaten. Vraag ernaar!

Springsteen

Een zeer harde serpentijn met een hoog ijzergehalte en een fijne textuur, geen kloven, hard en stevig en biedt een goede weerstand tegen de beeldhouwer. Springsteen heeft soms een buiten “deken” van roodbruin geoxideerde steen, dit komt door het ijzer wat aan de buitenkant van de steen zit. Ook springsteen wordt alleen gedolven voor het beeldhouwen. De natuur creeerde deze steen miljoenen jaren geleden en is vaak een bron van inspiratie voor de kunstenaar. Er zijn een paar mijnen waar deze steen is gevonden, maar Guruve, in de noorden van Zimbabwe, is de plaats waar springsteen is gedolven. De mooie donkere steen, die gepolijst kan worden tot een hoogglans vanwege zijn densiteit. Springsteen is winterhard dus geschikt voor in de tuin.

Fruitsteen

of fruit serpentijn is meestal een heel kleurrijke en mooie steen met diepe aderen. Fruitsteen is de hardste steen na springsteen maar heeft uitschieters die harder zijn dan springsteen met een rating van 4,0 – 5,0 op de hardheid schaal. Door haar schoonheid is het een van de meest gewilde vanwege zijn fijne afwerking, duurzaamheid en hardheid. Fruitsteen is winterhard dus geschikt voor in de tuin.

Verdiet

Verdiet is een exotische en prachtige steen van hoge kwaliteit. Het bezit de mysterieuze en mooie kleuren van een eeuwenoud gebied in Afrika.  Net als de zee continue verandert, verandert ook constant de patronen. Meestal is de steen groen met soms wat blauw, goud, rood en bruintinten. Verdiet is met zijn 3500 miljoen jaar oud, een van de oudste steensoorten ter wereld. De enige bekende mijnen bevinden zich in de buurt van de oudste Afrikaanse goudmijnen. Het materiaal heeft geen splijtbaarheid en heeft soms korrels robijn, kwarts, calcium en mica (natuurlijk aluminium citaat). Chroom is het mineraal wat verdite de kenmerkende groene kleur geeft. Robijn verdite kan extreem hard zijn, korund is de op een na hardste steen ter wereld. Verdiet is winterhard dus geschikt voor in de tuin.

Informatie steensoorten Afrikaanse beelden