Hoe houd ik mijn beeld mooi – Reparatie

De oppervlaktes van de beelden zijn of ruw, gehamerd, gevijld of gepolijst. Aan het ruwe, gebeitelde of gevijlde gedeelte hoeft U niets te doen. Deze gedeelten kunnen echter wel groen uitslaan door beplanting of bossages. Dit is eenvoudig te verhelpen met een hogedrukreiniger, een koper borstel, een sopje of Biomos, dit is wat wij zelf gebruiken.

Het gepolijste gedeelte echter, kan enige onderhoud nodig hebben. Het gepolijste deel wordt glimmend gemaakt met behulp van blanke, witte of kleurloze was bijv. was voor houten vloeren. HG bijenwas transparant is een uitstekende was om de beelden 12 maanden per jaar mooi glanzend te houden. Het is verpakt per 0,5 liter en er staat “meubel” in een lila kader op de fles. De UV-stralen van de zon absorberen was waardoor een beeld na verloop van tijd dof kan worden. Smeer de gepolijste delen van het beeld het in met een beetje was en laat de was even intrekken. Als de was droog is kan het beeld worden uitgepoetst met bij voorkeur een badstof doek. Uw beeld wordt weer als nieuw. Als een beeld veel in de zon staat, zal een beeld iets vaker met was moeten worden behandelt. In onze beeldentuin zetten wij alle beelden 2 keer per jaar in de was. Soms een keer extra, als de vogels op de beelden hebben gezeten.

Mocht U door enige oorzaak een kras of beschadiging aan uw beeld hebben gekregen, dan kunt het volgende doen.

Bij een ondiepe kras kunt U volstaan met bovenstaande methode. Bij een diepe kras of beschadiging zult U eerst de kras of beschadiging weg moeten schuren met watervast schuurpapier tot en met een fijnheid van 1000. 1000 is belangrijk omdat het beeld fijn genoeg gepolijst moet zijn om de glans terug te krijgen. Vervolgens verhit U het geschuurde gedeelte van het beeld met een kleine gasbrander en smeert U het beeld in met een kleurloze, blanke of witte was. U laat daarna afkoelen tot op kamertemperatuur  en poetst het beeld uit met een badstof doek. Dit proces kan soms enige malen herhaald moeten worden omdat de steen was absorbeert. M.a.w. de poriën van het oppervlak van de steen moeten vol zitten. Soms is het niet nodig het beeld nogmaals te verwarmen maar volstaat het aanbrengen van de laag was, als bijvoorbeeld de buitentemperatuur boven de 25 graden is. We kennen steenkoud, maar ook steenheet.

Bovenstaande methode is de originele Afrikaanse wijze om beelden hun glans te geven. Mocht dit niet lukken of misschien durft u de reparatie zelf niet aan, dan kunnen wij uw beeld ook repareren. Een kosten opgave, uw foto’s van schade en andere vragen kunt u stellen via ons contactformulier. of direct via info@artofafrica.nl