Hekelstraat 20, 1811 BM, Alkmaar. Tel: 072 5127857|info@artofafrica.nl
/Hoe houd ik mijn Afrikaanse beeld mooi?
Hoe houd ik mijn Afrikaanse beeld mooi? 2017-12-20T10:00:58+00:00

Hoe houd ik mijn Afrikaanse beeld mooi?

De oppervlaktes van de beelden zijn of ruw, gehamerd, gevijld of gepolijst. Aan het ruwe, gebeitelde of gevijlde gedeelte hoeft U niets te doen. Deze gedeelten kunnen echter wel groen uitslaan door beplanting of bossages. Dit is eenvoudig te verhelpen met een hogedrukreiniger of een koper borstel.

Het gepolijste gedeelte echter, kan enige onderhoud nodig hebben. Het gepolijste deel wordt glimmend gemaakt met behulp van blanke, witte of kleurloze was bijv. was voor houten vloeren. Zonlicht absorbeert was waardoor een beeld na verloop van tijd dof kan worden. Door het beeld in te smeren met een beetje was, het een uur in te laten intrekken en vervolgens uit te poetsen met bij voorkeur een badstof doek, wordt uw beeld weer als nieuw.
Mocht U door enige oorzaak een kras in uw beeld hebben gekregen dan kunt het volgende doen.

Bij een ondiepe kras kunt U volstaan met bovenstaande methode. Bij een diepe kras of beschadiging zult U eerst de kras of beschadiging weg moeten schuren met watervast schuurpapier tot een fijnheid van 1000. 1000 is belangrijk omdat het beeld fijn genoeg gepolijst moet zijn om de glans terug te krijgen. Vervolgens verhit U het geschuurde gedeelte van het beeld met een kleine gasbrander en smeert U het beeld in met was. U laat het beeld afkoelen en poetst het met een badstof doek uit. Dit proces kan soms enige malen herhaald moeten worden omdat de steen was absorbeert. M.a.w. de poriën van het oppervlak van de steen moeten vol zitten. Soms is het niet nodig het beeld nogmaals te verwarmen maar volstaat het aanbrengen van de laag was.

Bovenstaande methode is de originele Afrikaanse wijze om beelden hun glans te geven.